Archiv aktualit

01


06 2018

aktualita img

:: Zájezd do Bruselu

Ve dnech 22. 4. - 26. 4. se jako již každoročně uskutečnil zájezd do Bruselu. Jde o akci, kterou pořádá Mikulášské gymnázium a naše škola je pravidelně oslovována s nabídkou účasti. Ani tentokrát Blovice nabídku neodmítly, a tak jsme se mohli v neděli večer vydat na cestu do Belgie.

V pondělí ráno jsme po několika krátkých pauzách v pořádku dorazili do Belgie a dopoledne udělali první zastávku v našem programu. Navštívili jsme malebné Bruggy, nejkrásnější městečko Belgie. Po prohlídce historického centra města a Baziliky svaté krve, kde se nachází důležitá relikvie - kapky krve Ježíše Krista, jsme dostali hodinový rozchod, během něhož jsme si mohli koupit pravou belgickou čokoládu, ochutnat zdejší specialitu - vafle a nasát místní atmosféru. Poté jsme přejeli do Gentu. Opět jsme si město prošli a také navštívili Katedrálu svatého Bavona, v jejímž nitru se ukrývá světoznámý Gentský oltář. Poté jsme se ubytovali a zakončili tak náš první den.

Další den ráno jsme se po snídani vydali do hlavního města Belgie, Bruselu. Nejprve jsme navštívili Dům evropských dějin. Dostali jsme tablety se sluchátky, v nichž jsme si mohli navolit jazyk a výklad ke všem exponátům, které se zde nacházely. Šlo o nevšední zážitek - byly zde zpracované veškeré evropské dějiny, od antiky až po současnost, doplněné předměty všech možných tvarů, velikostí, barev, materiálů… Škoda jen, že jsme na výstavu neměli více času. Následovala prohlídka budovy Atomia s jedním z nejrychlejších výtahů a krásným výhledem na město. Poté jsme si prohlédli část města a přejeli zpět do Gentu, kde jsme si došli na společnou večeři a poté do místa ubytování.

Třetí den jsme krátce po snídani odjeli opět do Bruselu, kde jsme slavnostně oblečení navštívili sídlo Evropského parlamentu. Zde se nás ujal zkušený průvodce a rétor Jan Řebřina, který nám vysvětlil chod a fungování celé Evropské unie. Následovala beseda s paní poslankyní Kateřina Konečná, která svými informacemi a ochotou zodpovídat veškeré naše dotazy celou přednášku odlehčila a doplnila. A nakonec jsme samozřejmě nemohli být ochuzeni o pohled na známou zasedací místnost. Po celé prohlídce objektu jsme se prošli další částí Bruselu a viděli některé instituce Evropské unie. Také jsme zavítali do informačního centra, kde jsme si mohli vzít velké množství letáků s informacemi o EU. Po rozchodu, kdy všichni nakoupili, co potřebovali (čokoládu, typické belgické hranolky s andaluskou omáčkou a suvenýry), jsme se vydali na společnou večeři. Poté jsme dali Bruselu sbohem a večer se vrátili na hotel.

A čtvrtý den ráno po snídani jsme vyrazili zpět domů. Cestou jsme se ještě zastavili v Maastrichtu, městě, kde byla podepsána Maastrichtská dohoda. Zúčastnili jsme se zde také krátké prohlídky, při níž jsme měli možnost spatřit sál a stůl, kde byl dokument podepsán. Poté jsme se ještě podívali do Lutychu, partnerského města Plzně a po posledních nákupech a procházce po náměstí jsme se už doopravdy vydali do České republiky. Závěrem chceme poděkovat panu Šimánovi z Mikulášského gymnázia, který exkurzi zorganizoval.

Studentka A. J., sexta

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena