Archiv aktualit

18


12 2017

aktualita img

:: Příběhy bezpráví

Dne 28.11. 2017 proběhla na naší škole v rámci projektu “Příběhy bezpráví” beseda s promítáním.

Tématem letošního ročníku byla Charta 77. Pozvání k besedě s našimi žáky po promítání filmu Jiřího Stracha Osmy přijal pan František Stárek. Pan Stárek patří k signatářům a šiřitelům Charty 77. Byl aktivní osobností disentu, šířil a vydával samizdatové tiskoviny, například časopis Vokno.

Z technických důvodů se beseda nemohla konat v Domě dětí a mládeže, byla proto přesunuta do tělocvičny školy, která bohužel nemá potřebné technické vybavení, a tak se nepodařilo dostatečně kvalitně ozvučit promítaný film. Byla to škoda, ale i tak se film žákům většinou líbil. Po skončení filmu a krátké přestávce přišel náš host, který si s žáky pohovořil na téma Charta 77.

Například žáci druhého ročníku besedu hodnotili takto:

“Beseda se mi líbila, přišla mi zajímavá. Líbilo se mi, že měla dvě části a že jsme si díky tomu uvědomili, co to bylo za dobu.”

“Interaktivnost s panem Stárkem nám přinesla zajímavé znalosti, které jsme předtím neznali nebo nad nimi nepřemýšleli. Dozvěděli jsme se o jeho zkušenostech s totalitou, byli jsme obeznámeni s jeho přezdívkou a měli jsme možnost podívat se na jeho časopis Vokno.”

“Film byl hezký, zajímavý, ale některé pasáže jsem přeslechla, jak byl v tělocvičně špatný zvuk. Jinak byl film poučný a dobře nám ukazoval život z té doby a co všechno se může stát po podepsání Charty. Beseda byla poutavá a pamětník byl vtipný, takže lépe upoutal moji pozornost. Zajímavé bylo prolistovat i časopis Vokno.”

Příběhy bezpráví Příběhy bezpráví Příběhy bezpráví

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena