Archiv aktualit

14


12 2017

aktualita img

:: Exkurze 3. ročníku do krytu CO v Plzni

Dne 4. 12. 2017 jsme se, společně s paní učitelkou Fialovou a paní učitelkou Dindovou, vydali na exkurzi do plzeňského krytu civilní obrany a na obhlídku vánočních trhů v Plzni.

Náš výlet započal, když jsme se na nádraží museli rozdělit na dvě skupiny, protože exkurze byla maximálně pro 20 lidí. První skupina paní Fialové vyrazila na tramvaj číslo 16 a druhá skupina paní Dindové se tedy vydala prozkoumat vánoční trhy. 1. skupina se s naším průvodcem panem Benešem setkala před krytem v půl deváté a prohlídka mohla začít. V první části exkurze nás pan Beneš seznámil se základními fakty o Fakultní nemocnici v Plzni. Zatímco nám přednášel, také nás velmi galantně pohostil vodou a teplým čajem. Po tématu Fakultní nemocnice přišel na řadu výklad o obraně České republiky jako celku. Pan Beneš vykládal a přitom nás zvládl občas vyvolat a za správnou odpověď či doplnění jeho výkladu nás dokonce i odměnil sladkým bonbonem. Jako voják ve výslužbě nás také velmi dobře poučil o základní sebeobraně a o základních zbraních či prostředcích určených na osobní obranu. Poté jsme se přesunuli na prohlídku celého krytu. Viděli jsme jak protitlaková zařízení, tak generátory elektrického proudu či manuální páku, která by posloužila jako generátor v případě, že by selhal ten na naftu. Prohlédli jsme skoro každou místnost, dokonce i márnici, i přesto, že tento kryt není určen pro přežití, ale jen pro přečkání na dobu maximálně 76 hodin. Celý kryt dokáže pojmout až 500 osob.

Okolo 10. hodiny nastal čas výměny s druhou skupinou. Tramvaj číslo 16 nás dopravila do blízkosti vánočních trhů. Byl nám dán rozchod, abychom si mohli prohlédnout nádherné trhy svým tempem. Někteří si zazvonili na zvonec, dali si chutný langoš či teplý nápoj na zahřátí. V určený čas byli všichni připraveni, až nás paní učitelka vyšle zpátky do našich domovů.

Josef Šimána

2. ročník

kryt kryt kryt

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena