Archiv aktualit

29


05 2017

aktualita img

:: Body The Exhibition

Dne 11.5.2017 jsme my, žáci třetího ročníku s paní učitelkou Tlapovou vyrazili do Prahy na prohlídku,která nese název ,,Body The Exhibition“. Jak již název napovídá, prohlídka odkrývá tajemství a funkce lidského těla.

Do Prahy jsme vyrazili časně ráno v 6.50 z Blovic, jelikož byly výluky, cesta do Plzně se nám trochu protáhla, ale to nám vůbec nevadilo, protože hned brzy ráno nás čekalo krásné počasí, které nás provázelo celý den. Na plzeňském nádraží jsme se sešli celá třída včetně paní učitelky a mohl začít náš výlet za poznáním. Po příjezdu do Prahy jsme nasedli na metro a po pár minutách jsme vystoupili na zastávce Holešovice, a už nás čekalo jen pár kroků a spatřili jsme velké výstaviště s nápisem Body The Exhibition.

Ještě před vstupem do obrovské haly jsme se nezapomněli všichni vyfotit, abychom na tento společně užitý výlet měli památku. Uvnitř na nás čekal medik, student pátého ročníku Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy, který byl velmi příjemný a ochotný zodpovědět jakékoliv dotazy a který nás provázel celou prohlídkou.

Před začátkem prohlídky jsme museli odevzdat všichni mobilní telefony, batohy, bundy, nic nesmělo být v rukách kvůli expozicím, které bychom tak mohli snadno poničit. O to více jsme se ale soustředili na výklad, který byl opravdu podrobný. To, že jsme dávali pozor mohl dokázat i fakt, že jsme na spoustu otázek ohledně lidského těla vždy odpověděli. Mohli jsme zde vidět jak vypadají zdravé plíce a plíce kuřáka, délku střev, embrya v různých stádiích, játra napadená rakovinou a mnoho dalšího.

Již od základní školy se můžeme v učebnicích biologie dočíst, že existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané a kyselé chutě, například, že na špičce jazyka cítíme chuť sladkou, to nám ale bylo vyvráceno, že to tak vůbec není.

Věděli jste například, že síla lidského skousnutí je 1,38 MPa a síla krokodýlího skousnutí je 13,8 MPa. Ano, i tohle jsme se mohli na výstavě dozvědět.

Prohlídka trvala skoro tři hodiny a na konci jsme všichni vycházeli ven ač unavení, tak s dobrými pocity nových informací a příjemně stráveného dne. Velmi se nám výstava líbila a děkujeme tímto také paní učitelce Tlapové.

Za 3.ročník Lucie Kokošková

 Body The Exhibition

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena