Archiv aktualit

15


05 2017

aktualita img

:: Návštěva Národního divadla a Poslanecké sněmovny Parlamentu

Návštěva Národního divadla a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dne 3. května 2017

Náš výlet začal slibně, u sochy výhybkáře na plzeňském nádraží jsme chytli správný směr rychlíku na Prahu a po hodině a půl komíhající se krajiny kolem vlaku jsme vystoupili v matičce naší země – Praze.

Již při pohledu z vlakového okénka bylo jasné, že nás přivítalo šumné velkoměsto. A tak začal náš nevídaný přesun směrem k Národnímu. Jehož prohlídku jsme následně zakončili úchvatným výhledem z terasy, kde jsme byli v těsné blízkosti bronzového sousoší vzpínajících se koní od sochaře Bohuslava Schnircha.

K Poslanecké sněmovně ČR jsme si to namířili přímo přes Karlův most a Malostranské náměstí, kde jsme uvízli v informačním centru a shlédli krátký dokumentární film o formách vlád v Česku, jež nás během historie provázely. Od teorie jsme se přesunuli k praxi, brány Poslanecké sněmovny se nám otevřely. Ale vstup přes bezpečností kontrolu nebyl tak jednoduchý. Jakmile jsme zaplašili všechny obavy z toho, že by se někdo pokusil vstoupit do těchto prostor s nekalými úmysly (a případně s nějakým tím nožíkem v kapse), nastalo drama nové a mnohem lepší. Několik přítomných se snažilo zdolat turnikety (ty slouží pouze pro pracovníky sněmovny), přestože měli jít okolo nich. Avšak se nezdařilo a díky navigaci přítomných příslušníků policie a ochranky byli spolu s ostatními spolužáky nasměrováni přímo do historického zákulisí Poslanecké sněmovny.

Při prohlídce se nám naskytl nezapomenutelný zážitek, který spočíval v tom, že jsme na lavice poslanců nehleděli shora, z galerie, nýbrž jsme se mohli pohybovat v jejich bezprostřední blízkosti a dokonce si i vyzkoušet, jaký je to pocit, stát za řečnickým pultem.

A jelikož nám čas rychle utíkal, nezbývalo už nic jiného, než se vydat k hlavnímu nádraží a odjezdem domů ukončit tuto akci.

Dana Hlaváčová, sexta

Sněmovna Sněmovna Sněmovna Sněmovna Sněmovna Sněmovna Sněmovna Sněmovna

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena