Archiv aktualit

11


04 2017

aktualita img

:: Národní technické muzeum v Praze

Dne 30.3.2017 navštívila naše třída, tercie, společně s žáky ze 3. ročníku, sexty a s pedagogickým doprovodem paní učitelky Drhové a Herboltové Národní technické muzeum v Praze. Žáci měli v muzeu rozchod 4 hodiny, aby si sami obešli celé muzeum a poznali ho.

V muzeu jsou různě zaměřené sekce. U vchodu jsme viděli pokrok fotografií a fotoaparátů od minulosti do současnosti. V chemickém oddělení byla představena typická chemická laboratoř. Avšak ve stejném patře dominovala hala s dopravou. Jsou zde vystavené první automobily poháněné spalovacím nebo parním motorem. Zajímavé bylo auto, ve kterém jel prezident T.G.Masaryk. Studenti mohli spatřit vývojovou řadu motocyklů, kol a letadel, která byla zavěšená u stropu.

Další patro se zaměřilo na techniku v domácnosti, kde byli pomocníci do kuchyně od druhé poloviny 19. století až do současnosti a na tiskařství na druhé straně. V expozici tiskařství žáci mohli spatřit jednotlivá písmenka ze psacích strojů, tiskárny dřívější doby nebo celý proces, jak se knihy, časopisy nebo noviny vyráběly.

2. patro patřilo technice hrou a astronomii. Zde si mohly děti zaskotačit, seznámily se s modely mobilních telefonů od tlačítkových NokiÍ po dotykové chytré mobily. A pak následovala taková „odpočívárna“. Mohli jsme se zde seznámit a vyzkoušet různé přístroje, např. přístroj, na kterém jsme si mohli malinko zacvičit. Dostali jsme se do virtuální reality pomocí speciálních brýlí. A jako poslední stanoviště byl trenažér auta, kde bylo dětí nejvíce. Na druhé straně patra byla sekce věnovaná astronomii a času. Zde jsme si připadali jako ve skleněném bludišti, plném dalekohledů, ozvěn a hodin.

Ve 3. patře byla expozice věnovaná architektuře , designu a televiznímu vysílání. Návštěvník tu pozná nejvýznamnější stavby charakteristických slohů. Jsou zde vystavené plány a fotografie slohových etap. V televizním studiu si všichni mohli prohlédnout, jak to v opravdovém natáčecím studiu chodí.

V podzemí jsme mohli spatřit výstavu hutnictví a nahlédnout , jak to v rudných dolech chodí. Mohli jsme si zaplatit i prohlídku dolu, kde jim obzory rozšiřoval průvodce.

I když ne všichni mají vědu a techniku rádi, každý si určitě odnesl nějaký pěkný zážitek.

za tercii Eliška Hrušková

Muzeum Muzeum Muzeum Muzeum

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena