Archiv aktualit

30


03 2017

aktualita img

:: Strakonický dudák

V pátek 24. března se třídy kvinta, sexta a další studenti našeho gymnázia vypravili z Blovic a Plzně do hlavního města Prahy. Navštívili jsme slavnou národní báchorku našeho klasika Josefa Kajetána Tyla - Strakonický dudák v pražském Národním divadle. Měli jsme tak možnost zhlédnout v novém nastudování této již léta úspěšné divadelní hry řadu významných herců (např. Igora Orozoviče jako Švandu, Taťánu Medveckou jako jeho matku Rosavu).

Tylova hra divákovi představuje starosti mladého Švandy dudáka. Strakonický sirotek zklamaný dosavadním životem se vydává do světa, aby vydělal peníze a mohl si vzít svou milou Dorotku, které v tom zarputile brání její otec – hajný. Přes všechna varování věrného přítele muzikanta Kalafuny se do ciziny vrhá lehkovážně a nechá se okrádat šejdířem Vocilkou, jenž poznal moc Švandova vílami očarovaného nástroje. Rosava, lesní žínka zatracená vládkyní Lesanou za lásku k člověku, se o svého syna Švandu strachuje, proto panovnici víl požádá, aby byla po dobu Švandových cest propuštěna a mohla střežit jeho kroky. Z mateřské lásky, bez mrknutí oka, slíbí, že se za to stane divou ženou. Švanda má díky kouzelným dudám v cizině ohromný úspěch, dostává se k až princezně, dceři mocného vládce, kdesi v orientu. Dlouho smutnou princeznu Švandova hudba tak „zasáhne“, že se rozhodne si jej vzít. Švanda pod tlakem slávy a neodbytného „pomocníka“ Vocilky přikývne všem nabídkám, kterých vzápětí velmi lituje. Jeho Dorotka jej s Kalafunou přispěchá zachránit z dalekých Čech. S pomocí Švandovy matky se ve světě neztratí a Švandu svou láskou zachrání. Kalafuna se vrací domů ke své ženě Kordule a kupě dětí, Švanda, ač bez slibovaných tisíců, se po vyváznutí ze spárů lesních duchů usazuje doma, v Čechách, s Dorotkou.

Ačkoli se názory na představení lišily, všichni si, myslím, užili divadlo jako takové. Jeho krásná budova zkrátka bere dech. Děkujeme velmi paní učitelce Lankové, která nám umožnila tuto vzpomínku na Národní divadlo vytvořit, a také paní učitelce Šabatové za skvělý doprovod.

Barbora Žitníková, kvinta

Dudák Dudák Dudák Dudák

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena