Archiv aktualit

12


01 2024

aktualita img

:: Ukázkový den na FEL

Dne 12. ledna se skupina žáků vyššího gymnázia vypravila v rámci projektu Hospodářské komory do Plzně na exkurzi na Fakultu elektrotechnickou Západočeské univerzity.

Poté, co jsme se ráno sešli na Jižním předměstí, ukázala nám paní učitelka Šlaisová, náš doprovod, cestu na tramvaj, již by absolvovali ti z nás, kteří by se pro ZČU rozhodli. Na FELce nás po deváté hodině přivítal pan Navrátil – ten se nám také věnoval po zbytek dopoledne. Jeho pravou rukou byla Julie Hladíková, absolventka našeho gymnázia a studentka prvního ročníku této fakulty.

Nikdo z nás asi netušil, co od exkurze čekat, ale myslím, že jsme všichni byli překvapeni jedině pozitivně. Pan Navrátil nám nejprve nastínil základy managementu v technické výrobě, jeho důležitost a různé strategie. Poté jsme si vyzkoušeli efektivní dělení práce na stavbě z kostiček LEGA. Ukázalo se, že postavit pět na vlas stejných modelů přesně podle daného vzoru není ani zdaleka tak jednoduché, jak se nám na první pohled zdálo.

Po další teoretické vsuvce a přestávce na svačinu jsme se zabývali dalším praktickým cvičením: stavbě věže z karet. Tímto cvičením se nám pan Navrátil snažil ukázat, jak nás zbytečně limituje vlastní myšlení. Při pohledu na neporušený balíček karet se všichni z nás začali pokoušet o klasický vyrovnaný domeček z karet, aniž bychom se opovážili byť jen pomyslet na jejich poničení – to ale bylo přesně to, co jsme měli za úkol, jinak jsme totiž neměli šanci postavit jediné patro „domečku“.

Na závěr exkurze jsme si poslechli i prezentaci o FELce a elektrotechnice jako takové. Pan Navrátil nám také nabídl možnost si vyzkoušet některé možnosti fakulty, jako například pájení. Navrhl, že zájemci mohou tímto prostřednictvím najít téma své maturitní práce, pomoc s ní, nebo dokonce své budoucí uplatnění, jako se to už podařilo několika našim studentům (například právě Julče, která byla po celou dobu přednášky nedaleko, aby byla k ruce jak jemu, tak nám).

Den uplynul jako voda. Myslím, že exkurze byla velice zajímavá. Panu Navrátilovi děkujeme za jeho vstřícnost a za poutavou prezentaci, moc jsme si ji užili. Někdo z nás na Fakultu elektrotechnickou určitě ještě vzpomene – rozhodně ne jenom kvůli chutné svačině, kterou jsme byli uctěni.

Eliška Háčková, septima

24_navsteva_fel 24_navsteva_fel 24_navsteva_fel 24_navsteva_fel

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena