Archiv aktualit

13


01 2024

aktualita img

:: Jesus Christ Superstar v Plzni

V sobotu 13. 1. 2024 se žáci prvního ročníku Gymnázia Blovice s třídní učitelkou Milenou Durasovou vydali do divadla J. K. Tyla v Plzni na světově proslulý rockový muzikál Jesus Christ Superstar.

Vypráví o posledních dnech Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až po jeho ukřižování. Autory jsou Andrew Lloyd Webber a Tim Rice a muzikál byl poprvé uveden před více než padesáti lety v londýnském West Endu a později na Broadwayi. Do češtiny libreto přebásnil Michael Prostějovský.

Plzeňské představení je zpracováno tak, aby zaujalo i mladší obecenstvo. Jeho pojetí je originální a zajímavé, za mě místy až moc moderní: kovové konstrukce, potrubí, plechové stěny s graffiti, ostnaté dráty, vraky aut atd. přivádí diváka na periferii neurčeného velkoměsta, kde se pohybují pouliční gangy, herci na scéně používají tablety i jinou elektroniku, jsou oblečeni do odrbaných bund, riflí, plášťů, na hlavě kšiltovky, čepice, Máří Magdaléna ve vyzývavě červené jako prostitutka, jen Ježíš symbolicky celý v bílém...

Celé představení provází živý orchestr, který tentokrát dirigoval Pavel Kantořík, a opravdu musím podotknout, že hudební nastudování bylo skvělé.

V hlavní roli Ježíše jsme mohli vidět fantastického Pavla Klimendu, v roli Jidáše neméně výborného Dušana Krause, v roli Maří Magdaleny byla úžasná Natalie Dvořáková. Zajímavým nápadem byla postava Ježíšovy matky Marie (v jiných uvedeních se neobjevuje, zde Apolena Veldová), která jen zpovzdálí pozorovala dění a prožívala s Ježíšem osudové chvíle.

Myslím, že všechny uchvátil příběh přesahující dvě tisíciletí i vynikající pěvecké výkony účinkujících, což bylo poznat podle bouřlivého potlesku, kterým byli členové muzikálového souboru DJKT odměňováni nejen na konci muzikálu.

Lenka Herynková, 1. ročník

24_Jesus

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena