Archiv aktualit

10


11 2023

aktualita img

:: Berlín, Postupim a Drážďany

Ve dnech 8.-10. listopadu 2023 proběhla exkurze do Berlína, Postupimi a Drážďan, jíž se zúčastnili zájemci především z tříd vyššího gymnázia.

Po brzkém ranním odjezdu z ČR jsme začali den v centru Berlína s pohledem na Braniborskou bránu, která byla bohužel obestavěna lešením. Dále jsme se s milou paní průvodkyní přesunuli k budově bývalého Reichstagu, tedy Říšského sněmu. Z prosklené kopule na střeše této budovy jsme si prohlédli toto malebné hlavní město z výšky. Následně nás čekala návštěva dvou památníků holocaustu a procházka podél pozůstatků Berlínské zdi, doplněná poutavým vyprávěním paní průvodkyně, která nezapomněla zmínit i osudy několika lidí, kteří se pokusili překročit, či zcela překročili pomyslné, ke svobodě vedoucí pásmo mezi východním a Západním Berlínem. Finálně jsme v odpoledních hodinách dorazili k Checkpoint Charlie, bývalému hraničnímu přechodu mezi východní a západní částí Berlína, kde jsme navštívili Muzeum Berlínské zdi.

Druhý den nás čekal honosný zámek Sanssouci s nádherným parkem a několika dalšími historickými budovami. Po krátké prohlídce parku jsme přejeli k zámečku Schloss Cecilienhof, kde se po 2. světové válce konala Postupimská konference. Po návratu do Berlína jsme se prošli kolem několika významných památek bývalého východního Berlína, v čele s impozantním Berlínským dómem. Naši procházku jsme zakončili na náměstí Alexanderplatz, kde jsme dostali osobní volno, ve kterém mnozí z nás vyrazili nakupovat do nedalekého Primarku.

Posledním městem, které jsme navštívili, byly Drážďany. Prošli jsme se po několika pamětihodnostech a návštěvu zakončili ve skvělé čokoládovně nedaleko významného kostela Frauenkirche. Poslední naší zastávkou se stal zámek Moritzburg, kde se přesně před padesáti lety natáčela velice oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Během celé exkurze zaujala paní průvodkyně všechny naše smysly. Obohatila tak i naše chuťové pohárky, které měly tu čest ochutnat některá tradiční německá jídla. Například v Berlíně jsme ochutnali Currywurst s chuťově výraznou omáčkou a při poslední zastávce v Moritzburgu jsme ochutnali správnou drážďanskou štolu. Degustaci si všichni velmi oblíbili.

Následně jsme již zamířili směrem Česká republika. Celou exkurzí nás provázela kromě průvodkyně Markéty Jirmanové Polákové i paní učitelka Milena Durasová a paní ředitelka Marcela Šustrová.

Za tuto exkurzi velmi děkujeme a doufáme, že brzy Německo opět navštívíme.

Milfortová Štěpánka a Šlajerová Anděla, 3. ročník

23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin 23_Berlin

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena