Archiv aktualit

12


11 2023

aktualita img

:: Naše účast na debatním turnaji

V termínu 10. - 12. listopadu se na Biskupském gymnáziu Hradec Králové konal první debatní turnaj v rámci České divize Debatní Ligy. Celkem se zúčastnilo 18 týmů z různých českých gymnázií. Plzeňský kraj dostal po dlouhých letech reprezentaci v podobě týmu „Pilsner debaters“, který tvořili studenti z Gymnázia Blovice, Gymnázia Rokycany a Mikulášského Gymnázia.

Debaty probíhaly během pátku, soboty a neděle, a témata byla zajímavá, zaměřená na aktuální politické události. Dvě témata byla známa účastníkům měsíc předem, což jim umožnilo pečlivou přípravu a jedno bylo improptu neboli nepřipravené. Každé téma bylo debatováno dvakrát, přičemž debatéři zastávali jak stranu pro (afirmační), tak proti (negační).

Prvním tématem byla Zakázková ekonomika a její škodlivost. Druhé téma bylo improptu neboli nepřipravené, na které debatéři museli najít argumenty za pochodu, znělo: “Popírači klimatických změn by se neměli zvát do debat ve veřejnoprávních médiích”. Poslední a nejúspěšnější debata plzeňských debatérů se týkala kvót na rezervovaná místa pro ženy v poslanecké sněmovně ČR. Pilsner debaters tuto debatu vyhráli z pozice afirmační i negační. Celkově se týmu podařilo získat 8 bodů, což je v lize řadí na prozatímní čtvrté místo.

Na celém turnaji panovala příjemná přátelská atmosféra, i přes povahy debat, kde se debatéři dostávali do ostrých sporů. Jak organizátoři, tak rozhodčí i soutěžící mohou být hrdí na své výkony a vytvoření skvělého, i když náročného víkendu. I přes mírnou ztrátu hlasu debatérů poslední den, hodnotíme zahájení sezóny debatní ligy za velice úspěšné.

Nikol Nová, septima

23_debatni_turnaj 23_debatni_turnaj 23_debatni_turnaj 23_debatni_turnaj 23_debatni_turnaj

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena