Archiv aktualit

17


10 2023

aktualita img

:: Přednáška Divoká Amazonie

V úterý 17.10. do Blovic zavítala Veronika „Ankawi“ Valterová, známá cestovatelka, průvodkyně a antropoložka, která posledních 17 let žije převážně mezi indiány v Jižní a Severní Americe.

Veronika Valterová vyprávěla našim žákům sekundy, tercie a kvarty o divoké Amazonii, jak se také její přednáška jmenovala. Dozvěděli jsme se mnoho o amazonské přírodě, zvířatech i rostlinách. O obrovských pavoučích sítích, o mravencích, jejichž kousnutí bolí intenzivně 24 hodin, o piraních a o tom, jak přejít jejich tůni bez zranění. O hadech i krokodýlech. Veronika Valterová nám vyprávěla mnoho i ze života tamních indiánských kmenů. Dozvěděli jsme se i recept na amazonský „národní“ nápoj zvaný chicha (vyslovováno číča), který se vyrábí z manioku, jehož převařené hlízy indiánské ženy žvýkají a plivou zpět do nádob, směs nechají fermentovat a po smíchání s vodou pak nabízí všem, včetně návštěv. Mňam ;-).

Nakonec přišlo i velké překvapení. Za Veronikou dorazil z daleké Amazonie jeden domorodý indián. Ukázal nám třeba uvítací rituál, který se nezvaným návštěvám stal v minulosti nezřídka osudným. Tenhle indián byl ale velmi milý a ochotně odpovídal na všechny naše otázky. Dozvěděli jsme se dokonce, že se mu v České republice moc líbí, nejvíc prý lesy a jeleni.

Škoda, že jsme na povídání s Veronikou Valterovou a jejím hostem měli jen 1,5 hodiny. Vydrželi bychom si s nimi povídat klidně celý den.

Děkujeme jim oběma za zajímavé informace. Snad jsme se neviděli naposledy.

23_Amazonie 23_Amazonie 23_Amazonie 23_Amazonie 23_Amazonie

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena