Archiv aktualit

25


09 2023

aktualita img

:: Exkurze do města Kutná Hora v rámci projektu IKAP

Další exkurzí v rámci projektu IKAP byla návštěva města Kutná Hora, které patřilo ve středověku k nejvýznamnějším českým královským městům a kde se těžilo stříbro. Naše výprava začala brzy ráno v pondělí 25.září, kdy jsem nasedli do autobusu u gymnázia a vydali jsme se směrem Kutná Hora. Po 3 hodinách jsme dorazili do cíle. Protože byla naše skupina příliš početná (48 žáků a 2 učitelé), rozdělili jsme se hned u Chrámu sv. Barbory na dvě skupiny. Jedna skupina šla na prohlídku Chrámu sv. Barbory a druhá skupina do Muzea knihtisku, kde na nás už netrpělivě čekal přímo majitel muzea s připraveným programem.

V muzeu jsme si prohlédli expozici věnovanou historii knihtisku, vyzkoušeli jsme si práci s tiskařským strojem a každý z nás si mohl vytisknout vlastní pohlednici Kutné Hory. Kromě knihtisku jsme se ještě mohli podívat do unikátních Kutnohorských sklepů. Muzeem nás provázel sám majitel zdejší tiskárny pan Gryč a jeho povídání bylo velice zajímavé.

Po ukončení prohlídky muzea jsme se vyměnili s první skupinou a šli do Chrámu sv. Barbory. Zde jsme si prohlédli krásné vitráže, výzdobu katedrály a podívali jsme se také z ochozu na krásné varhany. Poté se celá naše skupina vydala do středu města, kde jsme si prohlédli historické náměstí. Po celou dobu nás doprovázelo nádherné počasí. Exkurze se nám velice vydařila, všichni jsme odjížděli spokojeni z tohoto nádherného města zapsaného na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO

23_kutna_hora 23_kutna_hora 23_kutna_hora

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena