Archiv aktualit

16


06 2023

aktualita img

:: Sexta na exkurzi v Praze

Žáci sexty se dne 16. června v doprovodu paní třídní učitelky Šlaisové a paní učitelky Lankové vydali na exkurzi do Prahy. Když naše zívající skupinka v Plzni nastupovala do ranního vlaku v 7:00, nezdálo se ještě, že máme pro ten den veliké vyhlídky, ale ospalost nás rychle přešla.

Nejprve jsme měli naplánovanou prohlídku interiérů historické budovy Národního divadla, která trvala něco přes hodinu. Zahájili jsme ji zastavením v hledišti, kde jsme se od našeho průvodce dozvěděli něco o jeho historii, a prohlédli si jak skvostnou výzdobu, tak malovanou oponu Vojtěcha Hynaise. Pak jsme se vydali k základním kamenům divadla, odkud jsme následně postupně stoupali až na střechu divadla ke trigám. Dozvěděli jsme se mimo jiné, proč byly tyto sochy ve své době kontroverzní – části národa se zdálo, že nemají s naší historií nic společného, jelikož pocházejí z antiky, zatímco někteří se zastávali jejich alegorického významu coby vítězné jízdy. (Pravdou přitom je, že ani pohled antický není právě výstižný, protože antické spřežení by bývalo tažené koňmi čtyřmi, nikoliv třemi, a šlo by tedy o kvadrigu.)

Po této prohlídce jsme se pomalu vydali směrem k Senátu, našemu druhému cíli. Předtím, než jsme vkročili dovnitř, jsme ještě měli čas si prohlédnout kouzelné Valdštejnské zahrady. Poté jsme si s paní průvodkyní prošli Valdštejnský palác, kde jsme se dozvěděli mnoho jak o našem Senátu, tak o historické osobě Albrechta z Valdštejna I výzdobě a historii samotného palace. Myslím, že se nám všem obě části této exkurze líbily, a jsme rádi, že jsme si místa zatím zaznamenaná v našem povědomí pouze jako pojmy např. z hodin občanské výchovy mohli také na vlastní oči prohlédnout a projít.

Eliška Háčková, sexta

23_sexta_praha 23_sexta_praha 23_sexta_praha 23_sexta_praha 23_sexta_praha 23_sexta_praha 23_sexta_praha

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena