Archiv aktualit

09


03 2023

aktualita img

:: Dotýkejte se, prosím!

Ve čtvrtek dne 9. 3. 2023 se třída prima našeho gymnázia vydala na blovický zámek Hradiště do Muzea jižního Plzeňska, aby navštívila výstavu Dotýkejte se, prosím!

Výstava je určena zejména nevidomým a slabozrakým návštěvníkům, ale i ti ostatní si mohou vyzkoušet, jaké to je, když se exponáty nedají vnímat zrakem. Vzhledem k tomu, že jsme na začátku měsíce vyslechli poutavé povídání bývalé absolventky Gymnázia Blovice Barbory Šlaisové o komunikaci s lidmi se zrakovým (a též sluchovým) postižením, mohli jsme si nyní poznatky vyzkoušet v praxi.

Jakmile jsme vešli dovnitř do zámecké budovy, naše milá paní průvodkyně nám dala krátkou přednášku o životě nevidomých, což bylo téma celého doprovodného haptického programu. Poté jsme se rozdělili do dvojic a domluvili si role. Jeden z dvojice byl nevidomý, druhý jeho „pomocník". Zhruba v polovině výstavy se dvojice vyměnily, tudíž si každý roli nevidomého vyzkoušel na vlastní kůži. Potom jsme si všichni prošli výstavu bez zakrytí očí a shodli jsme se, že výstava vnímaná zrakem je velmi rozdílná oproti tomu, když nám ji někdo pouze popisuje.

Myslím, že to pro celou třídu byl velmi vzrušující zážitek. Čas v muzeu utekl velmi rychle a navíc jsme si odnesli spoustu důležitých poznatků a informací, které se nám rozhodně budou v životě hodit. Nakonec i ti, kteří byli ze začátku k návštěvě muzea malinko skeptičtí, si výstavu užili.

Celá prima se už moc těší, až zase všichni společně někam vyrazíme.

Eva Tatíčková, prima

dotykejte dotykejte dotykejte dotykejte dotykejte dotykejte dotykejte dotykejte

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena