Archiv aktualit

20


04 2016

aktualita img

:: Návštěva hejtmanství

Dne 14. 3. 2016 byli žáci Gymnázia Blovice pozváni na besedu s hejtmanem Plzeňského kraje panem Václavem Šlajsem. Bohužel pan hejtman byl v době besedy mimo Českou republiku, a tak za předsednický stůl usedl jeho náměstek pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu pan Jiří Struček. Jako druhý zodpovídal naše dotazy radní pro pro oblast kultury, památkové péče a pro neziskové organizace pan Jaroslav Šobr.

Ze začátku jsme byli zpraveni o kraji jako takovém. Zhlédli jsme asi pětiminutové video, které představovalo nejkrásnější místa Plzně a okolí a úspěšné plzeňské sporty – hokej a fotbal. Po videu jsme se dozvěděli zajímavosti o našem kraji. Ukázalo se, že Plzeňský kraj je jako jediný kraj v ČR nezadlužený, má nízkou nezaměstnanost (necelých 5%) a dále vykazuje velké procento vyřešených zločinů a malý počet vražd. Náš kraj pravidelně vyhrává „placku" v soutěži o nejlepší kraj pro život.

Po zajímavostech přišla menší soutěž. Žáci odpovídali na 30 otázek týkajících se Plzně nebo Plzeňského kraje. Tato soutěž nás opět obohatila o nové informace. Poté již přišla doba dotazů. Naši žáci se ptali na různé věci, které je zajímaly, počínaje sportem, konče pak plánovanými stavbami v jejich obci nebo okolí. Žádný dotaz nezůstal nezodpovězen, ač někdy nebyla odpověď úplně snadná. Po dotazech měli všicni žáci možnost vyzkoušet si hlasování. Jelikož nebylo dost míst, byl jeden ze studentů dokonce přizván k jednomu stolu se samotným náměstkem hejtmana. Poté pomocí drobných počítačů zabudovaných v našich stolech následovalo hlasování. Mezi otázkami, na něž jsme měli pomocí hlasovacího zařízení podobně jako zastupitelé reagovat, se objevily dotazy typu „Trest smrti: ano, či ne" nebo například „Výchova dětí páry stejného pohlaví". Po více než hodině a půl byla beseda ukončena a čekalo na nás menší překvapení v podobě občerstvení.

Beseda se vydařila a jak žáci, tak i představitelé Plzeňského kraje museli být s jejím průběhem spokojeni.

Návštěva hejtmanství Návštěva hejtmanství

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena