Archiv aktualit

07


04 2019

aktualita img

:: Babička Boženy Němcové

V anketě Kniha mého srdce, již uspořádala před deseti lety Česká televize, se Babička Boženy Němcové umístila na druhém místě. Od roku 1855, kdy vyšla poprvé, do dnešního dne se dočkala více než tří set padesáti vydání.

Dílo idealizuje prostý venkovský život a babička, zbožná, moudrá i pověrčivá stará žena, je středobodem této povídky. Autorka ji psala na základě vzpomínek na své dětství v době, která pro ni nebyla ani trochu lehká. A možná právě proto vznikl text, jenž se zařadil mezi nejoblíbenější díla české literatury.

Výstava sto šedesáti různých vydání „Babičky“ ze sbírky soukromé sběratelky Zdeny Tomsové, která probíhala na našem gymnáziu v průběhu celého měsíce března, byla vítanou příležitostí k tomu, aby si žáci všech tříd unikátní výstavu nejen prohlédli, ale aby si též - obklopeni vzácnými publikacemi - vyslechli od svých vyučujících českého jazyka a literatury informace o spisovatelce Boženě Němcové a její tvorbě.

Komponovaný literární pořad na toto téma si pro žáky připravil také Mgr. Jiří Hlobil ze Západočeské galerie v Plzni. Jeho poutavé povídání o knize v kombinaci s vybranými filmovými ukázkami dokázalo žákům, že Babička Boženy Němcové nemusí vůbec být nudnou „povinnou“ četbou.

Milena Durasová

Babicka Babicka Babicka Babicka Babicka Babicka

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena