Archiv aktualit

28


11 2014

aktualita img

:: BESEDA S EUROPOSLANCEM

v pátek 21. listopadu 2014 navštívil blovické gymnázium vzácný host. Na besedu za našimi žáky přijel JUDr. Jiří Pospíšil, bývalý poslanec Parlamentu ČR a ministr spravedlnosti, dnešní europoslanec (člen frakce Poslanecký klub Evropské lidové strany neboli Křesťanských demokratů).
Celá beseda se týkala tématu Evropská unie, jejích orgánů a její působnosti. Hned po přivítání si vzal pan Pospíšil slovo a dal se do besedy. Během své řeči nám jednak osvěžil vědomosti o institucích Evropské unie, ale především poskytl jiný pohled na různá témata, jako jsou například česká euroskepse nebo výhody, či nevýhody členství v Unii.
Ke konci besedy se dostal čas i na námi očekávanou diskuzi. Pan Pospíšil se otázkám nijak nebránil a ochotně na ně reagoval a vysvětloval nám celou problematiku, kterou jsme měli tendenci vnímat jen povrchně.
Je třeba ocenit jeho nestranný postoj: nijak nám nevyvracel naše vlastní názory, choval se jako profesionál. I když odmítl hovořit o tom, co si myslí o projevech našeho prezidenta, i tehdy nám odpověděl naprosto na úrovni a naopak přidal i zajímavé souvislosti. (EU by stejně jako my chtěla vědět, jak to všechno prezident Zeman, hlava státu a jeho reprezentant na mezinárodní úrovni, myslí.)
Celá beseda se vydařila, pan Pospíšil byl potěšen, podle svých slov, už jen možností debaty s námi, s nadějnými mladými lidmi, kteří, pokud budou chtít, budou v Evropě určitě vidět. Zajisté byl také neméně nadšený z našeho zájmu a pozitivní atmosféry, kterou jsme společně vytvořili. S úsměvem opouštěl naši školu a doufám, že se mezi nás opět alespoň na slovíčko vrátí.

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena