Archiv aktualit

02


10 2017

aktualita img

:: Berlín

Náš zájezd začal časně ráno dne 21. 9. šestihodinovou jízdou autobusem. Předcházelo mu však několik měsíců netrpělivého očekávání, proto nám brzké ranní vstávání nevadilo.

Po příjezdu do Berlína jsme navštívili nejprve Reichstag, budovu Říšského sněmu. Před vstupem nás důkladně zkontrolovali, platí zde totiž přísná bezpečnostní opatření. Poté jsme si vyzvedli audioprůvodce a prosklenou kopulí jsme vystoupili na nejvyšší bod budovy.

Našim druhým cílem byla Braniborská brána – po dlouhá desetiletí symbol hranic mezi Západním Berlínem a východním Berlínem.

Nezapomněli jsme také navštívit nedaleký památník holocaustu. Památník vyvolává nepříjemný pocit úzkosti a má všem připomenout, jak se kdysi cítili Židé.

Během procházky po třídě Unter den Linden jsme viděli katedrálu Berliner Dom, gotický kostel Marienkirche a budovu radnice Rotes Rathaus. Na náměstí Alexanderplatz jsme vyjeli výtahem na místní televizní věž, odkud je krásný výhled na celý Berlín. Město jsme měli jako na dlani.

Večer nás čekalo ubytování v hotelu BB.

Po výborné snídani jsme nejprve vyrazili obdivovat obrazy na 1,3 km dlouhém úseku zachovalé Berlínské zdi, nazývaném East Side Gallery. Zážitkem pro nás byla i moderní architektura v okolí náměstí Potsdamerplatz. Pak jsme se vydali k dřívějšímu hraničnímu přechodu mezi západní a východní částí města, k Checkpointu Charlie. Zde se nachází muzeum připomínající nejzajímavější pokusy o překonání hranice.

Na bulváru Kurfürstendamm jsme po prohlídce ruin slavného kostela Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ještě nakoupili suvenýry a hlavní město Německa jsme opustili. Přesto nás čekaly ještě dvě zajímavé zastávky, a to v Postupimi. Podívali jsme se na místo, kde se konala postupimská konference, na zámeček Schloss Cecilienhof, a prošli jsme se po krásném parku barokního zámku Sanssouci.

Berlín je krásné město. Jsme velmi rádi, že nám naše škola tuto exkurzi zprostředkovala.

Petra Schneiderová, 2. ročník

Berlin

Berlin

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena