Archiv aktualit

23


10 2023

aktualita img

:: Návštěva Krajského soudu v Plzni

Nevšední exkurzi mají za sebou žáci 3. roč. a žáci oktávy, 4. roč. a septimy navštěvující společenskovědní seminář. V pondělí 23. října byli přítomni soudního líčení Krajského soudu v Plzni, jehož předmětem byl pokus o vraždu, který se měl na jaře letošního roku odehrát shodou okolností přímo v Blovicích.

Slyšeli jsme výpověď obžalovaného a také výpovědi soudních znalců z oblasti lékařství, psychologie a psychiatrie. Obrovským zážitkem pro nás bylo setkání s JUDr. Janem Špetou, předsedou senátu, který nám ještě po skončení líčení věnoval svůj drahocenný čas a zodpověděl všechny naše dotazy. Žáci se tak dozvěděli, jaké vlastnosti by rozhodně neměl postrádat dobrý soudce, na jaký případ JUDr. Špeta nikdy nezapomene či jaký byl jeho vůbec první případ.

O tom, jak moc tato exkurze naše žáky zaujala, svědčí fakt, že ani o podzimních prázdninách nelenili a ve svém volném čase se k soudu vydali znovu, aby si osobně vyslechli ortel nad obžalovaným.

Velké poděkování patří také Bc. Petře Járové, která nám tuto možnost návštěvy zprostředkovala a k soudu nás doprovodila.

2. část této exkurze se odehrála v katedrále sv. Bartoloměje, kde nám pan varhaník Aleš Nosek detailně ukázal zdejší varhany a nechybělo ani několik hudebních ukázek, které podtrhly kouzelnou atmosféru tohoto místa. Někteří naši žáci navíc využili možnosti zahrát si na tento výjimečný nástroj a mohli tak ještě lépe poznat, o jak náročné umění se jedná.

23_krajsky_soud 23_krajsky_soud 23_krajsky_soud 23_krajsky_soud 23_krajsky_soud 23_krajsky_soud

Zpět na seznam

© 2014-2024 gblovice.cz Všechna práva vyhrazena